Kategorier
Ledare

Corona – De unga vuxna som med sin nonchalans och egocentrism riskerar att ha ihjäl våra äldre.

Coronakrisen är här på allvar. Antalet smittade i Sverige är nu (eller i vart fall alldeles, alldeles snart) fyrsiffrigt. Hockeymatcher ställs in, mötesfriheten begränsas och våra nordiska grannar stänger såväl gränser som skolor. Mitt i allt detta står de där. De unga, naiva, ”vuxna” med ett glas rose i handen redo för ännu en lördagskväll på stan. Tätt intill varandra, gärna ansikte mot ansikte, dansar de natten lång. När krogen väl stänger vid 02.00 är kvällen i deras värld ännu ung varför de sluter upp med några tillfälliga vänner för att låta kvällen fortsätta bakom lyckta dörrar. Unga, njaee inte alla. Naiva, ja i allra högsta grad… Dessa självupptagna festprissar kan mycket väl bli de äldres bödlar. Det är därför dags för dem att vakna.

Det ringer i partnerns telefon. Min partner svarar. ”Hörru, vad ska du göra innan festen ikväll?” ljuder en av hans lika festgalna vänner. En kort konversation tar plats i vilken de båda diskuterar var de bäst tar några glas innan de tar steget ut i natten. Så långt allt trevligt förutom att den andre, inringaren, hostar betänkligt. ”Är du sjuk?” frågar jag (fast jag redan vet svaret). ”Hahha, ja. Jag hostar för glatta livet. Corona du vet” Skrattar han fram. Jag skrattar inte.

Coronaviruset är en pandemi. En pandemi av en omfattning vi inte sett sedan spanska sjukan som härjade Europa under 1900-talets början. Ingen nu levande person har alltså upplevt något liknande och i det fredsskadade landet Sverige saknas det erfarenheter av verkliga kriser så långt som en fem till sex generationer tillbaka. Det gör något med människor. De blir naiva – ja närmast korkade.

Spanska sjukan krävde under en period av två år mellan 50 och 100 miljoner människors liv. Inget talar för att Corona-utbrottet ska bli lika allvarligt (dels är dödligheten lägre och dels vidtas åtgärder för att minska smittspridningen), men i USA räknar myndigheterna med att dödsiffran – i det bästa scenariot – ändå kommer uppgå till cirka 400 000 människor. I det värsta scenariot väntar de sig miljoner döda. Omsatt till Sverige skulle dödstalen med ett sådant scenario uppgå till i vart fall ett par hundra tusen döda. Ett par hundra tusen döda, i ett land med blott 10 miljoner invånare.

I den första fasen av smittspridningen krävs insatser som lokaliserar smittbärare och isolerar dessa. All kraft bör då läggas på att minska spridningen. I Sverige agerade vi i denna fas mycket sent men också mycket klent. Den svenska regeringen säkerställde inte isolering av de som kom från riskområden, gjorde det heller inte obligatoriskt för de att genomgå provtagning och de vägrade hålla dessa människors barn borta från de allmänna skolorna. Resultatet blev att vi fick så kallade allmän smittspridning.

När ett land nått allmän smittspridning sprids smittan i samhället oberoende av de utländska influenserna. Dvs. det är inte längre möjligt att spåra smittan. I en sådan fas behöver staten och det allmännas resurser tas bort från smittspårningen och istället läggas på att säkerställa att tempot i utbrottet hålls ned så att de i riskgrupperna som kräver intensivvård med respiratorer (cirka 20% av de drabbade) kan säkerställas god vård när de behöver den.

Om det allmänna misslyckas med att begränsan smittspridningen riskerar situationen att urarta likt hur den gjort i Italien. I Sverige har vi ett visst antal intensivvårdplatser och ett visst antal respiratorer. I enlighet med bilden nedan är siffran över antalet sådana vårdplatser idag cirka 600 stycken. 600 personer kan alltså samtidigt genomgå sådan intensivvård som 20% av de Coronadrabbade behöver. Den 601 första patienten kan alltså inte behandlas och kommer därmed mest troligt att dö.

Dessa respiratorer är ju dock inte tillgängliga överallt samtidigt utan finns i olika regioner runt om i vårt avlånga land. En region kan alltså nå sin maxkapacitet långt tidigare än efter 600 fall. Det finns tecken på att region Stockholm i vissa avseenden snart kommer att nå densamma. Oaktat antalet vårdplatser i varje region så är följande sant. När vården inte längre har tillgängliga respiratorer och intensivvårdsplatser så kommer vården tvingas välja mellan patienter och människor som inte kan få vård kommer att dö.

Exakt detta händer just i detta nu i Italien. Vårdinrättningarna är fulla, kapaciteten för intensivvård med andningshjälp är nådd och på grund av det så dör människor. Det finns därför nu bara en enda sak att göra, att sakta ned förloppet och se till att antalet smittade som kräver vård hålls på en nivå (över tid) som sjukvården klarar av att vårda. Det är därför just vad Folkhälsomyndigheten och Regeringen (om än relativt klent) försöker göra när de stänger ned evenemang, folksamlingar och offentliga tillställningar.

Det är också det Folkhälsomyndigheten och Regeringen försöker göra när de ber dig med symptom att stanna hemma (oaktat att de inte längre kan testa dig), när de ber dig tvätta händerna, när de ber dig att inte besöka dina äldre och när de ber dig att iakta försiktigheten i möten med andra. Unga drabbas lika lätt som äldre av Corona-viruset men kräver generellt mindre, eller ingen vård. Unga smittar dock lika mycket som äldre och måste därför ta sitt förbannade ansvar för att minska smittspridningen.

Det hela är egentligen rätt enkelt. Sjukvårdens kapacitet är relativt statiskt. Vi behöver därför se till att antalet Corona-smittade som behöver intensivvård över tid inte uppgår till ett högre antal än antalet vårdplatser…

Ikväll tänker jag därför på alla de unga som står där på dansgolvet på krogen. Är det värt det? Är ett krogbesök värt ytterligare smittspridning som riskerar hundratusentals människors liv. Är din krogkväll och efterföljande dagen efter-jobb i något serviceyrke mer värt än faster Agdas ,som du på jobbet smittar ned, liv.

Ungdomar och unga vuxna har ofta en förkärlek för att vara alarmister. Vilket visats inte minst med den rådande klimathysterin. De ljuder gärna som larm över hur de vuxna berövat de deras framtid – och tror på allvar alltså att klimatet håller på att haverera. Åtgärderna de kräver är ofta drakoniska ”ingen ska få köra bil”. Samma unga vuxna som vanligtvis ljuder som mistlarm står nu alltså i kön till krogen som små tickande bomber. Att kräva att andra ska ta ansvar är lätt – att ta eget ansvar för sitt eget och andras liv är desto svårare. Ta nu ert förbannade ansvar för våra äldre, för de i riskgrupper och stanna hemma. Inte för alltid, men tills ett vaccin finns på plats och tills den mest akuta perioden är över. Det är dags även för våra unga vuxna, och våra festprissar, att växa upp och bli vuxna.

I kriser behöver vi visa solidaritet (trots att jag hatar ordet) och ta hand om varandra. Ibland är att inte besöka andra som befinner sig i riskgrupper just det. Tänk på att: distansiera dig från alla onödiga sociala kontanter, tvätta händerna, stanna hemma om du har minsta symptom och besök framför allt inte äldre eller människor i riskgrupper i onödan. Håll kontakten med nära och kära via telefon och digitala lösningar och hjälp gärna en granne eller bekant som befinner sig i en riskgrupp med exempelvis handling så att de inte själva behöva utsätta sig för risk. Att vara människa är att respektera och värna om andra – det är dags att även ni gör det nu.

Vad som inte händer om vi alla tar vårt ansvar kan bara framtiden utvisa. Kanske klarar vi oss mirakulöst nog ändå. Kanske kommer ett vaccin redan nästa vecka. Mest troligt inte dock. Om du som står där i kön till krogen inte omedelbart gör andra prioriteringar riskerar du att få smittan och framför allt att sedan smitta andra. För varje smittad person förlängs pandemins varaktighet och för varje smittad person ökar risken för att människor ska dö. Ta därför ditt ansvar och stanna hemma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s